Recentste nummer

PENSIOEN

Studiejaren afkopen: altijd voordelig?

Sinds 1 december 2017 kunt u studiejaren afkopen om later een hoger pensioen te genieten. Wat zijn de spelregels en de beperkingen? Hoeveel kost zo’n afkoop en is dat ook wel altijd echt voordelig? Waarmee moet u bij uw beslissing zoal rekening houden? Tot wanneer heeft u de tijd om de voordelige overgangsregeling te genieten? Waarom stelt u de beslissing vandaag het best toch nog even uit?
Meer...

BELEGGEN

Hoe presteerde uw beheerder in 2017?

De beurzen hebben het in 2017 niet slecht gedaan. Met obligaties viel er echter zo goed als geen winst te rapen. Wat moet u over de prestaties van de financiële markten in 2017 weten om met kennis van zaken het jaarlijkse gesprek met uw vermogensbeheerder aan te gaan? Welk rendement kon u, afhankelijk van uw risicoprofiel, voor 2017 redelijkerwijs verwachten?
Meer...

SUCCESSIEPLANNING

Nu schenken of wachten tot september?

Voor wie een schenking overweegt, brengt het nieuwe erfrecht een aantal belangrijke wijzigingen met zich mee. Wat verandert er zoal aan de reserve en aan de regels van inbreng en inkorting? Zijn er ook schenkingen waarvoor het nieuwe erfrecht nadelige gevolgen met zich kan meebrengen? Wanneer schenkt u het best nu al? Wacht u soms toch ook beter tot september? Waarom (niet)?
Meer...

GEWAARBORGD INKOMEN

Gewaarborg inkomen verlengen: goed idee?

Veel oudere contracten voor bedrijfspensioenen lopen nog af op uw 60ste. Als u dan uw kapitaal nog niet kunt opnemen, wordt uw contract automatisch verlengd. Als aan dat contract een verzekering ‘gewaarborgd inkomen’ gekoppeld is, wordt die dekking echter niet automatisch mee verlengd. Een aantal verzekeraars stellen nu voor die dekking zonder medische keuring te verlengen. Een goed idee?
Meer...

ONROEREND GOED

Voorlopige oplevering: opletten geblazen!

Een voorlopige oplevering van een nieuwbouwwoning of appartement heeft eigenlijk een meer definitief karakter dan de naam het laat uitschijnen. Wat is precies de betekenis van de voorlopige en de definitieve oplevering? Waaraan moet u bij de voorlopige oplevering zeker voldoende aandacht besteden? Wanneer gebeurt de oplevering van de gemene delen en wie staat daarvoor in?
Meer...

BELASTINGEN

Beleggingen vennootschap nu herschikken?

Heel wat ondernemers hebben binnen hun vennootschap een fikse spaarpot opgebouwd. Waarom doet u er dan fiscaal gezien goed aan om uw beleggingen in gemengde fondsen nu te verkopen en de opbrengst te herbeleggen in obligatiefondsen en DBI-fondsen? Is het fiscaal ook voordelig om uw portefeuille individuele aandelen te verkopen en de opbrengst in dat soort fondsen te herbeleggen?
Meer...

SUCCESSIEPLANNING

Onroerend goed inbrengen in maatschap?

Een maatschap kan ook als controlevehikel gebruikt worden bij een overdracht van onroerend goed. De Vlaamse Belastingdienst sprak zich recentelijk uit over de vraag of er bij de inbreng van onroerend goed in een maatschap belasting verschuldigd is. Zijn de regels dezelfde in de andere gewesten? Is er dan belasting verschuldigd als u de maatschap daarna schenkt of ze later ontbindt?
Meer...

BELEGGEN

Snel naar de nooduitgang?

De meeste analisten verwachten dat het beursfeest ook in 2018 nog doorgaat. Toch kan het geen kwaad dicht genoeg bij de nooduitgang te staan. Hoe pakt u dat aan?
Meer...
Geactualiseerd op: 20.02.2018

Meer van Indicator