Recentste nummer

exclusiviteit

Een exclusief bemiddelingscontract...

Ondanks het feit dat een klant een exclusief contract met u sloot, gaat hij openlijk met een andere vastgoedmakelaar in zee. Hoe kunt u reageren?
Meer...

ERFBELASTING - BEDING VAN AANWAS

Welke voorwaarden voor een beding van aanwas?

Een beding van aanwas blijft een populaire techniek om erfbelasting te besparen. De Vlaamse Belastingdienst heeft nu echter voorwaarden aan die techniek gekoppeld! Hoe zit dat dan precies en wat geldt er in Brussel en Wallonië?
Meer...

FISCAAL - DIVERS INKOMEN

Snelle én abnormale verkoop, hoe wordt dat belast?

Bij een snelle verkoop van een pand betaalt u 16,5% belasting op de winst. Als echter die snelle verkoop ook nog eens geen normaal beheer is, hangt er u dan 33% belasting boven het hoofd? Cassatie gaf op 21.12.2017 toelichting.
Meer...

VLAAMS GEWEST - VARIA

Nieuwe regels voor onteigening in het Vlaams gewest

Tot nu toe golden er voor een onteigening ingewikkelde federale spelregels. Die blijven bestaan voor het Waals en Brussels gewest. In Vlaanderen gelden er echter sinds 01.01.2018 nieuwe spelregels. Wat wijzigt er precies?
Meer...

VERKOOP - lijfrente

Een oudere persoon wil via lijfrente verkopen...

Een klant wil via u een woning of appartement verkopen ‘op lijfrente’. Hij wil er dus zelf blijven wonen tot aan zijn dood. Het Hof van Cassatie zei onlangs dat een verkoop tegen een te lage prijs dan niet zomaar geldig is. Hoe zit dat?
Meer...

MEDE-EIGENDOM - BASISAKTE

Een gebruiksrecht op de tuin nadien weer intrekken?

In veel appartementsgebouwen worden er aan bepaalde mede-eigenaars exclusieve gebruiksrechten toegestaan op een stuk van de gemeenschappelijke delen, bv. op de binnenkoer. Kan zo’n recht nog opnieuw ingetrokken worden?
Meer...

WONINGHUUR - HUURDER

De spelregels rond de verhuur aan meerdere huurders...

Wilt u een eengezinswoning verhuren aan meerdere huurders, dan moeten die huurders in principe samen een ‘gezin’ vormen. Hoe zit dat precies? Welke mogelijkheden voorzien de nieuwe gewestelijke regels inzake ‘co-huur’?
Meer...

MEDE-EIGENDOM - VERKOOP

Een (ver)koop door de VME, wie tekent de akte?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING

Wie dekt de kosten van de brandweer?

Geactualiseerd op: 16.02.2018

Meer van Indicator